Tensiometru

Tensiometrul este un dispozitiv portabil utilizat pentru a măsura presiunea arterială cu ajutorul unei manșete gonflabile care comprimă și eliberează artera într-un mod controlat. Tensiunea este afișată în milimetri coloană de mercur: primul număr semnifică tensiunea sistolică, iar al doilea număr reprezintă tensiunea diastolică.
Pe CartoMed.ro vei găsi:
- Tensiometre Omron: recunoscute pentru precizia și fiabilitatea lor, incluzând funcții precum detectarea aritmiei și Bluetooth.
- Tensiometru aneroid: funcționează manual și necesită utilizarea unui stetoscop pentru a măsura tensiunea. Este potrivit atât pentru uz personal, cât și medical.
- Tensiometru digital (cu aplicație telefon): utilizează un senzor electronic de presiune pentru a afișa rezultatul precis pe ecranul digital sau într-o aplicație mobilă. Aplicația îți permite să monitorizezi rezultatele pe termen lung.
- Tensiometru de incheietura: este compact, ușor de utilizat și ideal pentru persoanele active care își monitorizează ocazional tensiunea.
- Tensiometru braț: este cel mai recomandat pentru rezultate precise și este disponibil atât în varianta manuală, cât și cea digitală.
- Tensiometru rezistent la socuri: rezistă la condiții mai dure și la impact, având o protecție sporită împotriva loviturilor și fiind ideal pentru profesioniști în situații medicale speciale.
- Tensiometru pentru copii: cu manșetă adaptata la dimensiunile reduse ale brațului unui copil.
Cât de precis este un tensiometru digital comparativ cu unul manual?
Aparatul de tensiune manual oferă o precizie mai mare, însă este mai dificil de folosit la copii. Acesta se folosește cel mai des în medii medicale, deoarece necesită pregătire specială. Un tensiometru digital este mai potrivit pentru folosire la domiciliu, însă oferă o precizie ușor mai scăzută. Beneficiile sunt că memorează rezultatele și poți monitoriza progresul și că este util pentru copii.
Cât de des ar trebui să îți măsori tensiunea arterială?
Asigură-te că dispozitivul este utilizat corect, rugând în prealabil un profesionist din domeniul sănătății să te îndrume. Măsoară-ți tensiunea ori de câte ori îți recomandă medicul tău să o faci. În general, tensiunea arterială se măsoară de cel puțin două ori pe zi: prima dată dimineața, înainte de a mânca sau de a lua orice medicament și din nou seara.
Nu îți măsura tensiunea imediat ce te trezești, ci mai degrabă după ce iei micul dejun și medicamentele, dacă este cazul. Nu face exerciții fizice și evită mâncarea, cofeina și tutunul cu 30 de minute înainte de măsurare. Pentru rezultate precise, poți efectua o citire repetată.
Stai relaxat 5 minute înainte de măsurare și adoptă o poziție corectă stând pe un scaun. Aplică manșeta pe braț, la înălțimea inimii și poziționează tubul manșetei pe centrul palmei. Efectuează măsurarea propriu-zisă stând comod și nemișcat.
Ce factori pot influența tensiunea?
Iată câțiva factori de risc care pot influența tensiunea arterială:
- Vârstă înaintată
- Istoricul familial
- Creșterea în greutate
- Lipsa exercițiilor fizice
- Fumatul și consumul de alcool
- Stresul
- Anumite afecțiuni cronice
- Sarcina
Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?
O tensiune normală pentru un adult este considerată a fi în jur de 120/80 mmHg. Prima valoare reprezintă presiunea exercitată asupra arterelor atunci când inima pompează sângele, iar a doua valoare indică presiunea din artere între bătăile inimii, când inima se relaxează. Doctorul tău îți poate da indicații specializate în funcție de istoricul tău, stilul tău de viață și eventualele afecțiuni existente.
Validate your login